Σύστημα Γεωθερμίας

Ανεξάντλητη πηγή θέρμανσης με απεριόριστα πλεονεκτήματα

Η εκμετάλευση της ενέργειας που μας προσφέρει η γη, με τη μορφή θερμότητας, σταθερής θερμοκρασίας 18οC με 22οC, σε βάθος από 5 έως 100 μέτρων, από την επιφάνεια του εδάφους, αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική λύση για τις ανάγκες μας. Ο τρόπος υλοποίησης μιας τέτοιας εγκατάστασης γίνεται με την χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) και τη δημιουργία ανοικτού ή κλειστού κυκλώματος, ανάλογα με την πηγή (ύδατα ή υπέδαφος) που προσφέρονται στο οικόπεδό μας.

Η εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της λειτουργίας μιας γεωθερμικής αντλίας και την σύζευξή της με γεώτρηση. Οι εναλλακτικές που προσφέρονται από την γεώτρηση είναι είτε το κλειστό κύκλωμα που αποτελείται από ένα υπόγειο δίκτυο από υψηλής αντοχής σωλήνες είτε το ανοικτό κύκλωμα που χρησιμοποιεί επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα ως πηγή θερμότητας. Οι σωλήνες των κυκλωμάτων τοποθετούνται είτε οριζόντια σε βάθος περίπου 2 μέτρων, σε μεγάλη έκταση οικοπέδου, είτε κατακόρυφα σε βάθος 80-100 μέτρων, όταν το οικόπεδο είναι περιορισμένης έκτασης.

Το σημαντικότερο γεγονός σε ένα σύστημα γεωθερμίας είναι ότι εξοικονομείται το 50-70% της ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά μέσα (πετρέλαιο ή ηλεκτρισμός). Οι γεωθερμικές αντλίες συνδυάζονται με συστήματα θέρμανσης και δροσισμού χαμηλής θερμοκρασίας (ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coils, αεραγωγοί κ.λπ.) αλλά και με καλοριφέρ. Τα πλεονεκτήματά του συστήματος γεωθερμίας είναι απεριόριστα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια, όπως:

  • Σταθερή καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια, ανεξάρτητη από τις καιρικές συνθήκες
  • Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 75% για θέρμανση και 40% για ψύξη
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης και εγκατάστασης εξοπλισμού
  • Αθόρυβη λειτουργία, απόλυτη ασφάλεια και εγγύηση αξιοπιστίας
  • Οικονομία χώρου αφού απαιτούνται μικρά μηχανήματα για την εγκατάσταση του συστήματος
  • Τεχνολογία απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτεί καύσεις και δεν απελευθερώνει ρύπους.
  • Ελάχιστες απαιτήσεις εγκατάστασης (ελεύθερη έκταση για την γεώτρηση για τα κλειστά κυκλώματα, υδάτινη πηγή θερμότητας και χώρος απόρριψης/επιστροφής του νερού για τα ανοικτά κυκλώματα)
  • Σύντομη απόσβεση του κόστους έργου με δυνατότητα επιδότησης.

Στην IDEALTHERM, χάρη στην εμπειρία μας και την εξειδίκευσή μας, αναλαμβάνουμε και την μελέτη αλλά και την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο μπορεί να σας εξασφαλίσει καθαρή, ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον, κάλυψη των αναγκών σας σε θέρμανση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα Γεωθερμίας δείτε το PDF έγγραφο της REHAU: Γεωθερμία REHAU.

Αμεσότητα & Αξιοπιστία

Κατανοώντας τις ανάγκες σας, βρίσκουμε την πιο συμφέρουσα λύση για εσάς!